mandag 2. februar 2015

Kjerringjuldagen

Da er jeg i gang igjen, med spennende feiringer og merkedager.I dag er det 2 februar og det er kjerringjuledag. En feiring som ble feiret i den nordligste delen av landet vårt. Det er kjerringenes egen juledag hvor de feirer at julen er over. For på denne tiden reiste mannfolkene til Lofoten på fiske, og kvinnfolkene kunne slappe av. Da tok de seg tid til og smake på det som var igjen av restemat, og gjerne lefse og kaffe. Man bodde jo et stykke unna hverandre før i tiden, så dette ble jo da også brukt som en anledning for at kvinnene kunne samles for og skravle og kose seg. En ordentlelig fridag. De som bodde i Lofoten feiret på en litt annen måte, for der kom jo mannfolka hjem fra fiske hver dag. Så der gjorde kjerringene det ekstra koselig for mannfolkene når de kom hjem fra fiske den dagen. Noen tok også med seg barna og nybakte lefser og møtte opp ved rorbua når båtene kom til kai.
Sør Troms museum feirer fortsatt begiventheten, og inviterer til feiring. Så bor du i nærhent så skal du kanskje ditt i kveld?
Resten av landet kalte dagen for kyndelsmesse. Og de fleste så på det som en avslutning av jula. Man skulle da la ungene "trampe" jula ut, og siste rest av kakeboksene skulle tømmes, mens huset skulle vaskes. For de Kristne var det jo en renselsesfest, en feiring av Marias renselse 40 dager etter fødselen.
Sagn om været er det også. Drypper det bare tre dråper vann fra nordsiden av kirken blir det mildvær fremover.

Så har jeg jo laget et kort for anledningen. Et veldig enkelt ett ;-)

Papirene er fra Pion design og kantene er distressed med fargen vintage photo. Tekststempel fra Panduro, og kaffekoppen fra NSS. Og kun et enkelt bånd til pynt.

Brettet opp to av hjørnene slik at kortet ikke skulle virke så flatt.

Som alltid, kos deg med hobbyen din!

Artikkelen er skrevet til scrapping.no, og kan leses i sin helhet HER.

1 kommentar:

Tusen takk for kommentarer, jeg setter utrolig stor pris på de :-)